TMGD sınavı zormu soru ve cevapları 6 Aralık (Tehlikeli Madde Güvenlik Sınavı sonuçları)

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı sınavı 6 Aralık'ta gerçekleştirilecek.Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak olan sınavı kazananlar önümüzde ki dönem yapılacak olan uygulama ile özellikle petrol istasyonlarına güvenlik danışmanlığı yapabilecekler.TMGD sınavı soru ve cevapları ve tüm bilgiler sınav sonunda adresimizde olacak.

10 Kasım 2016 Perşembe 15:05
TMGD sınavı zormu soru ve cevapları 6 Aralık (Tehlikeli Madde Güvenlik Sınavı sonuçları)

Src belgesi sürücünün sessiz harflerinden oluşmaktadır. Asıl adı Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Src belgeleri 4925 Sayılı Taşıma Yönetmeliğine göre ticari araç kullanan şoförlerin alması gereken bir belge türüdür. Yasa gereği ticari araç kullanan sürücülerin src belgesinin olmaması durumunda hem aracı sevk ve idare eden şoföre ve araç sahibine cezai işlem uygulanır. Para cezaları her yılın başında enflasyon oranında bakanlık tarafından arıtılır. Ayrıca, yetki belgesi sahibine de uyarma (ihtar) cezası verilir. 

 

Src Belgesini Ulaştırma Bakanlığından yetki almış olan kurum ve kuruluşlar verir. Denetimlerini de  yine Ulaştırma Bakanlığı yapar. Kurumumuzda Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.Src Belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücülere ve src belgesi olmayan sürücüye araç teslim eden firmalara ayrı ayrı para cezası uygulanmaktadır.ÜDY / ODY Eğitimleri, SRC1, 2, 3, 4, SRC5 (ADR) Belgesi, ADR Tanker, GMS / GMYS, TMGD -Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

 

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi, SRC5 Eğitimi, ADR Tanker Eğitimi, SRC1 Eğitimi, SRC2 Eğitimi, SRC3 Eğitimi, SRC4 Eğitimi, ÜDY Belgesi Eğitimi, ODY Belgesi Eğitimi, Gümrük Müşavirliği Eğitimi, Gümrük Müşavir Yardımcılığı Eğitimi

Sınav TarihiSınav AdıBaşvuru Başlama TarihiBaşvuru Bitiş TarihiEğitimin Tamamlanma TarihiHarç Yatırma TarihiSınav Ücreti6 Aralık 2015

Sınav Tarihi Sınav Adı Başvuru Başlama Tarihi Başvuru Bitiş Tarihi Eğitimin Tamamlanma Tarihi Harç Yatırma Tarihi Sınav Ücreti
6 Aralık 2015 TMGD Sınavı 2 Kasım 2015 16 Kasım 2015 9 Kasım 2015 16 Kasım 2015 50 TL
6 Şubat 2016 ODY 1 SınavıODY 2 SınavıODY 3 SınavıODY 4 SınavıSRC 1 SınavıSRC 2 SınavıSRC 3 SınavıSRC 4 SınavıSRC 5 SınavıSRC 5 TANKER SınavıÜDY 1 SınavıÜDY 2 SınavıÜDY 3 SınavıÜDY 4 Sınavı 7 Aralık 2015 20 Aralık 2015 6 Aralık 2015 25 Aralık 2015 37 TL

7 Ekim 2015 Cumartesi saat 10:30 yapılan src sınavı sonuçlarının ulaştırma bakanlığı mevzuatına göre 30 gün içinde açıklanması gerekmektedir.Geçen sınavlardaki açıklanma durumuna bakıldığında bu sınavında sınavı yapıldığı günde sonra 15-20 gün içinde açıklanmasını tahmin etmekteyiz.Sınav sonuçları açıklandığı anda bu sayfadan siz okuyucularımıza 17 EKİM 2015 SRC SINAVI AÇIKLANDI duyurusunu yapacağız.

17 Ekim SRC sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?Ticari araç kullanmak için gerekli olan SRC belgesi için sınav yapma yetkisi Ulaştırma Bakanlığına verilmiş olup Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3'er aylık dönemlerde SRC sınavları belli sınav merkezlerinde yapılıyor.17 Ekim'de yapılan SRC sınavının bu ay sonuna kadar açıklanması bekleniyor.SRC sınavında başarılı olmak için 50 sorudan 30 tanesine doğru cevap vermek yeterli olacaktır.

 

MADDE 43 2.Fıkra

Yetki belgesi sahipleri, ilgili mevzuat hükümlerine uygun bir taşıtı, nitelikli şoför ve yardımcı personel ile sefere göndermek, şoförlerinin sürücü ve mesleki yeterlilik belgelerinin yanlarında bulunup bulunmadığını kontrol etmek, geçerli araç muayenesi olmayan ve teknik şartlara uymayan taşıtlarının trafiğe çıkmasına engel olmak, güzergâh mesafesini dikkate alarak yeteri kadar şoför bulundurmakla yükümlüdürler. Sayın sürücüler, ticari maksatla yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin ilgili yönetmelik gereği sürücü belgesi dışında src belgesi ile psikoteknik değerlendirme belgesine de sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığının src belgesi olmadan trafiğe çıkanlara 2015 yılı için uyguladığı idari para ceza oranı aracın sürücüsüne 200,00 Türk Lirasi, yetki belgesi sahibine ise 500,00 Türk L

irası olarak belirlemiştir. İlgililere duyurulur.

SONUÇLARI BURADAN SORGULAYABİLECEKSİNİZ.

Sayın sürücüler, ticari maksatla yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin ilgili yönetmelik gereği sürücü belgesi dışında src belgesi ile psikoteknik değerlendirme belgesine de sahip olmaları gerekiyor. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığının src belgesi olmadan trafiğe çıkanlara 2015 yılı için uyguladığı idari para ceza oranı aracın sürücüsüne 200,00 Türk Lirasi, yetki belgesi sahibine ise 500,00 Türk Lirası olarak belirlemiştir. İlgililere duyurulur.

17 Ekim 2015 tarihinde yapılacak olan src sınavına girebilmek için öncelikle 31/07/2015 tarihine kadar eğitiminiz tamamlamış olmanız zorunludur. Eğitiminizi 31 Temmuz tarihine kadar tamamlamışsanız 01 Ağustos   - 14 Ağustos   tarihleri arasında sınav başvuru yapmanız ve Halk Bankasına 35, 00 Türk Lirası sınav ücreti yatırmanız gerekmektedir. Sınav giriş belgeleriniz ise sınavdan bir hafta önce çıkmaktadır.

Not: 35 TL. Sınav harcı sınavdan önce yatırlır. 16 TL. Kart ücreti sınavdan başarılı olduktan sonra yatırılır.

 

17 Ekim 2015 TARİHLİ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI İÇİN,

Mesleki Yeterlilik Eğitimi vermek üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen eğitim 

merkezleri tarafından 31 Temmuz   günü saat 21.00’e kadar tamamlanmış eğitimlere  katılan ve müracaat tarihleri içerisinde Bakanlığımıza bildirilenler 17 Ekim 2015  tarihinde yapılacak src belgesi sınava müracaat edebilecektir.  Eğitimden muaf olup, doğrudan sınava girme hakkı olanlar için Bakanlığımız Bölge  Müdürlüklerine başvuru süresi 11 Ağustos 2015 tarihinde saat 17.00’de son bulacaktır. 17 Ekim 2015 tarihinde yapılacak Mesleki Yeterlilik Sınavına müracaatta bulunan kişiler  35 TL sınav ücretini en geç 21 Ağustos 2015 tarihinde mesai saati sonuna kadar yatırmak  zorundadırlar.

 

Src Belgesi sınavına katılacak olan tüm adaylara sınavlarda başarılar dileriz

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI HABERİ

 

 

2.500 liraya bir hafta kursa giden ve sertifika alan danışmanlar aylık kazancı 25 bin TL'yi bulabilen bir işin sahibi olabilecekler.İş güvenliği alanında birbiri ardına devrim gibi kararlar geliyor. Yeni uygulamalarla güvenlik artarken istihdam alanında da yeni ufuklar açıyor. Bugünden itibaren tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan işletmelere Tehlikeli madde güvenlik danışmanı (TMGD) bulundurma zorunluluğu getiriliyor.

 

 

Bu zorunluluğa uymayanlara cezai yaptırım uygulanacak. Yönetmeliğe göre her danışman en fazla 5 firmaya hizmet verebilecek. Ancak Türkiye'de şu an sadece yaklaşık 500 danışman bulunuyor. 

 

 

İstasyonlar seneye başlıyor

Temmuz 2016 itibarıyla ise Türkiye genelindeki 15 bin akaryakıt istasyonuna aynı zorunluluk geliyor. Bu da güvenlik danışmanı alanında talebin patlamasına neden olacak. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, "Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarının ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan firma sayısı çok fazla. Akaryakıt istasyonlarının da devreye girmesiyle talep daha da yükselecek" dedi. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için 7 gün, günde 8 saat süren bir kursu tamamlamak, ayrıca 1 tam gün süren özel yangın eğitimi almak gerekiyor. Eğitimin ücretiyse 2500 lira.

 

 

Beş şirketten fazla şirketle çalışılamaz

Uzmanlar verilecek ceza miktarları ve uygulama konusunda bazı soru işaretleri olduğunu belirtiyor. Bir danışmanın en fazla 5 şirkete hizmet verebileceğinin altını çizen Çolak, "Tehlikeli madde güvenlik danışmanı ya bir şirkete bağlı ya da bağımsız olarak hizmet verebilecek. 5 işyerine hizmet verdiği düşünüldüğünde aylık kazancı 15-25 bin TL arasında değişebilir" ifadesini kullandı.

 

 

Kimler danışman olabilir?

4 yıllık lisans mezunu olmak; kaçakçılık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, rüşvet suçlarından cezayla hükümlü bulunmamak gerekiyor.

 

 

Güvenlik danışmanı ne iş yapacak?   

 Güvenlik danışmanı, işletme içerisinde tehlikeli maddeyle ilgili yapılacak her türlü işlem ve prosedürü takip ederek, periyodik raporlar tutacak. Aynı zamanda çalışanlara da eğitim verecek. Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek bir olay meydana gelmesi durumunda acil durum prosedürlerini uygulayacak.

 

ÖRNEK SINAV SORULARI 

Örnek TMGD Sınav Soruları

 

1. Turuncu renkli levhanın “üst yarısındaki” numaraların anlamı nedir?

 

a) Söz konusu maddenin tehlikesi hakkında bilgi verir.

 

b) Söz konusu maddenin tanımlama numarasıdır.

 

c) İzin verilen azami yük ağırlığını belirtir

 

d) Taşımacının taşıma indeksini belirtir

 

AÇIKLAMA: Turuncu renkli levhanın “ÜST YARISINDAKİ” numaralar: Söz konusu maddenin tehlikesi hakkında bilgi verir. Turuncu renkli levhanın “ALT YARISINDAKİ” numaralar: Hangi maddenin ya da nesnenin taşındığını belirtir.

 

Cevap: c

 

2.            Hangi durumda ADR yönetmeliğinde göre Sınıf 7’e ait ambalajlanmış bir tehlikeli madde taşınamaz?

 

a)            Söz konusu ambalajın kurşundan oluşan bir katmanı bulunmuyorsa

 

b)           Söz konusu ambalajda taşıma kolları bulunmuyor ise

 

c)            Söz konusu ambalaj belirgin şekilde hasarlı ise

 

d)           Söz konusu ambalaj su geçirmez değil ise

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.11 CV33’ün 5. Maddesi

 

Cevap: c

 

 

 

3.            Sınıf 7 yüklü bir araç kontrol edildiğinde neye dikkat edilmelidir?

 

a)            MAK- Değerleri belirtilmiş olmaları gerekir.

 

b)           Paketleyicinin güvenlik planı araçta bulundurulmalıdır.

 

c)            Bir ambalaj açılmalı ve ürün kontrol edilmelidir.

 

d)           Ambalaj sayısı, işaretlemesi, ve ambalajların durumu, taşıma belgesi üzerinde belirtilen verilerle karşılaştırılmalıdır.

 

 

 

Cevap:d

 

4.            Kapalı kasası olan ve havalandırılması olmayan bir araçta spreyler taşınmaktadır. Söz konusu taşımada ADR yönetmeliğinde CV36 ek hükmüne uyulması gerekmekte midir?

 

a)            Spreylerin taşınması söz konusu olduğunda CV36 ek hükmünün uygulanması gerekmez.

 

b)           Sadece yanıcı özelliği olan spreyler taşındığında söz ek hüküm uygulanması gerekir

 

c)            Sınıf 2 gazların taşınmasında genel olarak söz konusu ek hükme uyulması gerekmektedir

 

d)           Havalandırma olmadığından dolayı evet

 

AÇIKLAMA: (ADR Bölüm 3.2 A Tablosu 18. Sütun- Ek hükümler)

 

Cevap:a

 

 

 

5.            Aşağıdaki durumlardan hangisi yükün boşaltılması için bir engel oluşturur?

 

a)            Yük kontrol edildiğinde herhangi bir sorun olmadığı tespit edilirse

 

b)           Boşaltma sırasında tehlikeli bir durumun oluşma ihtimali bulunuyor ise

 

c)            ADR yönetmeliğinin bütün şartları yerine getirildiyse

 

d)           Sürücünün SRC-5 belgesi var ise

 

Cevap:b

 

 

 

6.            ADR yönetmeliğine göre birlikte yükleme yasakları aşağıdakilerden hangisi için geçerlidir?

 

a)            Tank Konteynır taşımalarında

 

b)           Konteynır taşımalarında

 

c)            Deniz taşımacılığında kullanılan çift duvarlı konteynırlarda

 

d)           Sadece RID yönetmeliği kapsamındaki demiryolu taşımacılığında

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.2.1

 

Cevap:b

 

 

 

7.            Birlikte yükleme yasakları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

 

a)            Birlikte yükleme yasağı konteynır taşımalarında uygulanmaz.

 

b)           Birlikte yükleme yasağı bir ambalaj içine yerleştirilen farklı tehlikeli maddeler için geçerlidir.

 

c)            Birlikte yükleme yasağı bir taşıma birimine farklı tehlike sınıflara ait ambalajların yüklenmesi ile ilgilidir.

 

d)           ADR yönetmeliğinde birlikte yükleme yasağı yoktur.

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.2.1

 

Cevap:c

 

8.            ADR yönetmeliğin hangi bölümünde bazı sınıflar arasında bulunan birlikte yükleme yasakları açıklanmıştır?

 

a)            Bölüm 7.2.4

 

b)           Bölüm 5.4.1

 

c)            Bölüm 7.5.2

 

d)           Bölüm 7.5.4

 

Cevap:c

 

 

 

9.            Sınıf 6.1 zehirli madde yüklü olan ambalajlar gıda maddeleri ile birlikte aynı araca yüklenebilir mi?

 

a)            Evet, araç üzerinde farklı yerlere yüklenirse (aralarında en az 0,8m boşluk bırakarak)

 

b)           Hayır

 

c)            Sadece uluslararası taşımalarda bu mümkündür.

 

d)           Sadece domestik taşımalarda bu mümkündür.

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.4

 

Cevap:a

 

 

 

10.          Tehlikeli madde içeren ambalajlar hangi durumlarda bir kamyona yüklenemez?

 

a)            Söz konusu araç ADR üyesi olmayan bir ülkeye kayıtlıysa

 

b)           Araç şoförün sigorta dökümü yanında değilse

 

c)            Araç şoförün taşıma için gerekli olan teçhizatı yanında değilse

 

d)           Takograf kağıdında araç kullanım süresi aşılmadı ise

 

 

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.1.2 ve 7.5.1.3

 

Cevap:c

 

 

 

11.          Tehlikeli madde içeren ambalajlar hangi durumlarda bir kamyona yüklenemez?

 

a)            Araç kontrolünde aracın yola elverişli olmadığı tespit edilirse

 

b)           Araç sürücünün yanında ADR yönetmeliği bulunmuyorsa

 

c)           Söz konusu araç ADR üyesi olmayan bir ülkeye kayıtlıysa

 

d)           Araç şoförün sigorta dökümü yanında değilse

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.1.2 ve 7.5.1.3

 

 

 

Cevap:a

 

 

 

12.          ADR Yönetmeliğinde birlikte yükleme yasakları neye bağlıdır?

 

a)            Araca göre

 

b)           Ambalaj üzerindeki tehlikeli madde etiketlerine göre

 

c)            ADR Bölüm 1.1.3.6’da yer alan miktarlara göre

 

d)           ADR yönetmeliğinde birlikte yükleme yasakları yoktur

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 7.5.2

 

Cevap:b

 

 

 

13.          Sınıf 2 gaz taşınan ambalajların taşınmasında yük güvenliği açısından hangi önlemlerin alınması gerekmektedir?

 

a)            Ambalajlar devrilmeyecek ya da araçtan düşmeyecek şekilde yüklenmelidir

 

b)           Sanayi tüplerindeki emniyet kapakları sanayi tüplerindeki valfların hava şartlarına karşı korumak içindir.

 

c)            Gaz ambalajları sadece kırılmaz özel valflar ile donatılmıştır.

 

d)           Gaz ambalajları sadece açık araçlar ile taşınabilir

 

Cevap:a

 

 

 

14.          ADR yönetmeliğin yangın söndürücülerin işaretlemesi ile ilgili şartları nedir?

 

a)            ADR yönetmeliğine göre ve yetkili kurumun onaylanan bir standardına göre uygunluğunu gösteren işaretleme olacaktır.

 

b)           Sadece ADR yönetmeliğine göre işaretleme yeterlidir

 

c)            Sadece CEFIC kuralları çerçevesinde işaretlenmiş yangın söndürücüler kullanılabilir

 

d)           İlgili yangın sigorta kurumun işaretlemesi yeterlidir

 

AÇIKLAMA: ADR Bölüm 8.1.4.4

 

Cevap:a

 

 

 

15.          ADR Yönetmeliğine göre tank kaydını kim muhafaza etmesi gerekir?

 

a)            Araç sürücüsü

 

b)           Tankın dolumunu yapan

 

c)            Araç sahibi ya da işleticisi

 

d)           Tankın denetlenmesi için onaylanmış bilirkişi

 

AÇIKLAMA: (ADR Bölüm 4.3.2.1.7)

 

Cevap:c

 

 

 

16.          Tank işleticisi ADR yönetmeliğine göre tank kaydını aracın hizmetten alındığında ne kadar süre daha muhafaza etmek durumundadır?

 

a)            1 ay

 

b)           12 ay

 

c)            15 ay

 

d)           24 ay

 

AÇIKLAMA: (ADR Bölüm 4.3.2.1.7)

 

Cevap:c

 

 

 

17.          ADR yönetmeliğinde belirtilen tank kaydı hangi bilgileri içermelidir?

 

a)            Tanker ile ilgili bütün teknik dokümanlar ve 6.8.2.3, 6.8.2.4 ve 6.8.3.4’de belirtilen dokümanlar

 

b)           Aracın alım ve varsa satış belgesini

 

c)            Araç plakası ile ilgili doküman

 

d)           Tankerin dolum yapabileceği istasyonların yazdığı liste

 

Cevap:a

 

 

 

18.          Bir tank konteynırın tank kimliğinde (işaretlemesinde) son yapılan muayene tarihinin yanında bir P harfi bulunmaktadır. ADR yönetmeliğine göre “p” harfinin anlamı nedir?

 

a)            Yapılan son muayene ADR bölüm 6.8.2.4.1 ya da 6.8.2.4.2’e göre yapıldı.

 

b)           Söz konusu muayene bir ara muayenesi (sızdırmazlık testi)

 

c)            Söz konusu muayene bir sıvı geçirmezlik testidir

 

d)           İstisna olarak söz konusu muayene basınçlı hava ile yapılmıştır (P)

 

AÇIKLAMA: (ADR Bölüm 6.8.2.5.1)

 

Cevap:a

 

 

 

19.          Temizlenmemiş, boş ve en son UN1965 (C karışımı) maddesini barındırmış olan sabit bir depolama tankı taşınacaktır. Taşıma, tankın ADR kapsamında bir onay belgesine sahip olmasa da ADR yönetmeliğinden muaf olarak yapılabilir mi?

 

a)            Evet. Taşıma ADR yönetmeliğinin 1.1.3.1 f maddesinde belirtilmiş olan şartlar yerine getirildiği taktirde muaf olarak yapılabilir. 

 

b)           Hayır. Söz konusu taşıma sadece GGVSEB yönetmeliğinin 5. Paragrafında belirtilen özel izin kapsamında taşınabilir.

 

c)            Evet. Genel olarak depolama amaçlı kullanılan tanklar ADR yönetmeliğinin kapsamına girmedikleri için taşıma ADR yönetmeliğinden muaf olarak yapılabilir.

 

d)           Hayır. Söz konusu tank taşımadan önce mutlaka temizlenmelidir.

 

 

 

Cevap:a

 

 

 

20.          B1000C Tünel kısıtlama kodunda yer alan sayı ne anlama gelir?

 

a)            Taşıma ünitesi başına toplam net patlayıcı kütlesi 1000kg’ı aştığında geçiş yapılamaz

 

b)           Taşınan sıvı bir maddenin ağırlığı brüt 1000lt’den fazla ise geçiş yapılamaz

 

c)            1000kg’dan fazla brüt ağırlığa sahip ambalaj taşıyan kamyonlar geçiş yapılamaz

 

d)           Aracın toplam geçerli ağırlığı 1000kg’dan fazlaysa geçiş yapılamaz

 

AÇIKLAMA: (ADR Bölüm 8.6.4)

 

Cevap:a

Son Güncelleme: 10.11.2016 15:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner8