Cilt kanserinin en çok görülen 3 ayrı türü vardır;
- Bazal hücre karsinom (basal cell carcinoma),
- Yassı hücreli karsinom (squamous cell carcinoma)
- Malignant melanom
Deri kanseri türleri içerisinde en tehlikeli olanı âmelonomaâ son yıllarda yapılan araÅtırmalara göre kadınlarda son 25 senede yüzde 50 artıŠgösterdiÄi ortaya çıkmıÅtır. Bilim çevreleri bu durumun nedeni araÅtırırken bronz ten modasının bu artıÅı etkilediÄine dikkat çekerek önemli sebepler arasında gösterdi. ABD Ulusak SaÄlık Ãrgütü 15 ve 39 yaÅ arasındaki kadınlarda yaptıÄı araÅtırmada, 1973 yılından bugüne deriye rengini veren melanosit adlı pigment hücrelerine baÄlı oluÅan melanomanın giderek arttıÄı görülmüÅtür.
Cilt kanseri vakalarının bu oranda artıŠgösteriyor olmasının endiÅe verici olduÄunu söyleyen AraÅtırmacı Mark Purdue, diÄer bir konunun ise, kadınların erkeklerden daha fazla güneÅlenip solaryuma gittiklerine dikkat çekti. Kadınlardaki cilt kanseri vakalarının artıÅını bu sebebe de baÄlı olacaÄını belirtti fakat bu konuda kesin bir ifade vermedi.
Melanoma Nedir?
Cilt kanseri türleri içinde en tehlikeli olan Melanoma cilt kanseri, derinin pigment üreten hücrelerine verilen isim melanositlerdir. Bu melonasitlerin deÄiÅime uÄraması sonucu bu kanser türü ortaya çıkr. Erken teÅhis ve tanısında tedavi edilebilir.
Bu cilt kanseri türünden korunmak adına ise en önemli uygulama güneŠıÅınlarına maruz kalmamak ve mor ötesi ıÅınlar yayarak yapay bronzluk saÄlayan cihazlar da melanomaya neden olabiliyor.
Melanoma ait bulgular;
- Asimetri -  Deriniz üzerinde bulunan benin bir tarafının diÄer taraftan farklı olması. Melanomda genellikle asimetri vardır.
- Sınır DüzensizliÄi - Melanomun sınırı veya kenarı genellikle pürüzlü, çentikli veya bulanıktır.
- Renk â Benleriniz herhangi bir renk aralıÄında olabilir fakat tek renkli deÄildir. Melanomda birden fazla renk görülür.
- Büyüklük â Melanom bulgusu olan benler büyümeye devam eder. Genellikle 6 milimetreden büyüktür.
Detaylı bilgi alabileceÄiniz siteler
Cilt Kanseri Vakaları Artıyor
Cilt (Deri) Kanseri Belirtileri, Tedavisi Ve Korunma Yöntemleri