Hipotermiânin 37 °C olan normal vücut sıcaklıÄının, 35 °C'nin altına düÅmesi halinde meydana gelen rahatsızlık olduÄu, genellikle yaÄmur, rüzgâr, kar veya soÄuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklendiÄi biliniyor.
Â
 KıŠÅartlarının kendini iyice hissettirmesi beraberinde ani sıcaklık düÅmelerine baÄlı geliÅen rahatsızlıkları da getirdi. SoÄuÄa baÄlı olarak kendini gösteren en tehlikeli durumlardan biri olan hipotermi bu rahatsızlıklardan yalnızca biri. Normalde 37 santigrat derece olan vücut ısısının hızlı bir seyirde 35 santigrat derecenin altına düÅmesiyle birlikte hipotermi ortaya çıkıyor. Erken müdahale edilmediÄi takdirde ilk olarak bilinç kaybına sebep olan bu rahatsızlık, sonrasında insanı ölüme bile götürebiliyor.
Â
 Hipotermi rahatsızlıÄına iliÅkin açıklama yapan Uzman Doktor Gazi Gündüz, "Hipotermi, vücudun normalden daha hızlı bir Åekilde ısı kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Hipotermi durumunda vücudun kaybettiÄi ısı ürettiÄi ısıdan daha fazladır. Bu da ısı kaybının tehlikeli boyutlara ulaÅmasına sebep olur. Normal insan vücut ısısı 37 santigrat dereceyken, 35 santigrat derecenin altına biz hipotermi diyoruz. Genellikle belirtiler olarak titreme, zihinsel fonksiyonlarda bozulma, konuÅma bozukluÄu, mırıldanarak konuÅma, zihin karıÅıklıÄı ve kötü karar verme, uyuÅukluk veya vücudun çok düÅük enerjili olması. BaÅkasının durumu hakkında endiÅe eksikliÄi, aÅamalı bilinç kaybı, zayıf nabız atıÅı, yavaÅ nefes alıp verme gibi semptomlar ortaya çıkar. KiÅi bilinç bulanıklıÄı nedeniyle soÄuÄa maruz kaldıÄını, hipotermi geliÅtiÄini farkında olamaz" dedi.
Â
HİPOTERMİ DURUMUNDA DİREK OLARAK SICAK UYGULANMAMALI
  Hipotermi rahatsızlıÄının özellikle bebeklerde, yaÅlılarda, psikiyatrik rahatsızlıÄı olanlarda, alkol ve narkotik baÄımlılıÄı bulunanlarda, bazı ilaç kullananlarda, özellikle depresyon ve Åeker ilacı kullanan hastalarda sıklıkla yaÅandıÄını belirten Uzm. Dr. Gündüz, "Hipotermi hastasını ilk gördüÄümüz zaman nazik olmalıyız. Sert hareketlerde bulunmamalıyız. Mümkünse ıslak giysilerini çıkartıp kuru bir battaniyeye sarmamız gerekiyor. Hastanın nefes alıp veriÅini kontrol etmemiz gerekiyor. Mümkünse ısıtmak için birileri sarılabilir. Sıcak içecekler vermemiz gerekiyor. Sıcak ve kuru giysilerle üstünü kapatmamız gerekiyor. DoÄrudan sıcak uygulamamız çok iyi bir Åey deÄil. Vücutta soÄuk ısırıklarına, soÄuk yanıklarına sebep olabilir" Åeklinde açıklama yaptı.
Â
 Hipoterminin gerçekleÅeceÄi belli bir hava ısısının tahmin edilemeyeceÄini belirten Uzm. Dr. Gündüz, "Åu derecede illa hipotermi geliÅir diye bir Åey yok. Hastanın kiÅisel özelliklerine de baÄlı. KullanmıŠolduÄu ilaçlar, hastalıkları, üzerindeki donanım. Yani eksi 10 derecede 20 derecede hiç bir Åey olmayabilir. 0 derecede de donabilir. KiÅinin kendine özgü sebeplerinden oluyor" Åeklinde ifadeler kullandı.
Â

Damla Aydın
22 Aralık 2016 PerÅembe 00:18

Son Güncelleme: 16.10.2020 20:11