Orucun insan saÄlıÄı üzerine çok fazla olumlu etkileri mevcuttur. Bu etkinin bir çeÅidi de kan ve idrar tablosu üzerindedir. Yapılan araÅtırmalarda 12-18 saatlik açlık ve susuzluk devresinde, serum protein fonksiyonları üzerinde belirli bir deÄiÅme tespit edilmemiÅtir. Orucun olumlu bir giger tesiri de kan yapımı üzerindedir. Oruçlu iken kandaki besinler en az seviyeye düÅünce, kemik iliÄi uyarılır. Bu yüzden, kanlı kiÅilerin tersine, kansızlık çekenler, oruç tuttuklarında daha kolay kan yaparlar.
Ramazan ayında vücudun deÄiÅen düzene uyum saÄlaması 3 haftaya kadar sürebilir. Bu durum böbrek ve kalp hastalarının tedavisinde bazı zorluklara yol açarabilir, bu nedenle ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesini gerektirir. Sıvı nitelikli gıdalardan tüketmek, kızartma ve yaÄlı yiyeceklerden uzak durmak oruç tutan kimseler için çok çok önemlidir. İftarda yaÄlı yemekleri fazla miktarda yememek ve orucu açtıktan sonra, bir müddet dinlenip, yemeÄe yavaÅ yavaÅ devam etmek uzmanların tavsiyeleri arasındadır.
Orucun normal insan böbreÄi için çok faydalı olduÄu yapılan çalıÅmalarda gösterilmiÅtir. ÃrneÄin, kandaki toksik maddelerin düÅmesi ve hatta organizma tarafından kullanılması ile böbrek yükünün önemli derecede azaldıÄı tespit edilmiÅtir. Bununla birlikte orucun bazı böbrek hastalıklarında olumsuz etkileri olabilir. Aynı durum kalp ve mide rahatsızlıklarında da geçerli. Bu nedenle Ramazan ayında veya diÄer zamanlarda oruç tutmak isteyen kimselerin mutlaka rutin olarak kendisini takip eden ve hastalıÄının gidiÅatı hakkında bilgi sahibi olan doktoru ile görüÅmesi tavsiye edilir.
ÃrneÄin, basit bir böbrek iltihabı, küçük bir taÅ veya kum rahatsızlıkları, prostat veya idrar boÅaltım yolu gibi basit hastalıklarında oruç tutmaya engel bir durum yoktur. Ancak bazı rahatsızlıklarda böbrek fonksiyonlarının bozulması nedeniyle kalıcı hasar meydana gelmiÅse bu kiÅilerde dikkatli olunmalıdır. ÃrneÄin, böbrek yetersizliÄi olan hastalarda böbreÄin çalıÅma ve fonksiyon derecesine göre yaklaÅımımız deÄiÅir. DüÅük ve orta seviyeli yetersizliklerde, su içmek kesin tedavi olduÄu için ve buna uyulmadıÄı zaman hastalıÄın kötüleÅme riski olduÄundan bu kiÅilerin oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Ãünkü bu grup hastalar çoÄu defa iftarla sahur arasında su açıklarını kapatamazlar. Fakat iftarla sahur arasında 2-2.5 litre su içiliyorsa sıvı açıÄı kapatılabilir. Diyalize (böbrek makinesi) giren hastalarda ise zaten orucu bozacak iÅlemler yapıldıÄı için konumuz dıÅıdır.
Diet tavsiyeleri:
- Kalorinizi yükseltmek için çay, ıhlamur, et suları, tuzsuz yaÄ, niÅasta, Åeker, sade akide Åekeri, piÅmaniye, sade lokum yiyebilirsiniz.
- Sebzeleri yıkadıktan sonra küçük parçalara bölüp haÅlayın, haÅladıÄınız bu suyu dökun, yaÄ istenirse et ilavesi ile piÅirin. Yemeklerin suyunu içmekten kaçının.
- 1 yumurta ve 1 köfte kadar et (30 gr) aynı deÄerdedir. İstenirse birinden biri yenebilir.
- 1 köfte kadar (30 gr) et yerine 3 yemek kaÅıÄı kuru fasulye, nohut, kara bakla, barbunya, mercimekten birini yiyebilirsiniz.
- Etlerden koyun, tavuk ve balık etini tercih ediniz.
- Bitkisel sıvı yaÄlar ve zeytinyaÄı kullanınız.
Yenilmemesi önerilen yiyecekler:
- Ãnerilenden fazla süt, yumurta, et, balık, dil ve iÅkembe (iÅkembeyi 10 günde bir yiyebilirsiniz).
- İçeriÄi bilinmeyen çörek, kek, kurabiye, pastalar
- Konserve, turÅu, salamuralar, sucuk, pastırma, sosis, salam, sakatatlardan karaciÄer, beyin, böbrek, dalak, yürek.
- Ãikolata, kuruyemiÅler, meÅrubatlar, boza, kahve, kakao, neskafe
- Tahin helva, tahin, pekmez
- Bulgur
- Pancar, bakla, ıspanak, pazı tatlı kabaÄı,. mantar, enginar, asma yapraÄı,kara lahana
- Muz, kavun
- Tuz ve tuzlu yiyecekler, kabartma tozu, et suyu tabletleri