İstanbul Teknik Ãniversitesi (İTÃ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄi Bölümü ÃÄretim Ãyesi Prof. Dr. Mikdat KadıoÄlu, Anadolu'da yaÅayan insanların, karı pekmez veya balla karıÅtırıp yemek için kıŠmevsimini iple çektiÄi günlerin artık geride kalması gerektiÄine deÄindi.
Â
 İnsanlarda, romantik duygular uyandırmasına karÅılık kar hakkında çok az bilgi sahibi olunduÄunu vurgulayan Prof. Dr. KadıoÄlu, havada bulunan sanayiden kaynaklanan kirletici partiküllerin tüm dünyayı dolaÅtıÄını belirtti.
Â
KAR YERE DÃÅMEDEN ÃNCE HAVADA KİRLENİYOR
 Karın yere düÅmeden önce havada kirlendiÄini belirten KadıoÄlu, dolayısıyla kimsenin artık "Köyde yaÅıyorum, benim havam temiz" dememesi gerektiÄinin altını çizdi.Prof. Dr. KadıoÄlu, "Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapıÅarak yere iniyor. Yani kar, yere düÅmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve aÄır metallere bulaÅmıŠkar kristalleri birçok hastalıÄa davetiye çıkarıyor. Sakın kar yemeyin" Åeklinde konuÅtu.
Â
Prof. Dr. Miktad KadıoÄlu kar kristallerinin ortalama düÅme hızının saatte yaklaÅık 800 metre olduÄunu dile getirerek, bu durumu insanların sıkıÅık trafikte ilerlemesine benzettiÄini söyledi.  Meteorolojinin kaynak, yer, zaman, miktar, yükseklik ve olasılık belirten kar tahminleri verebildiÄini belirten Prof. Dr. KadıoÄlu, yerel yönetimlerin de karla mücadele planlarını güncelleyerek, bunu etkin ve çevreye en az zarar verecek Åekilde yapabilmek adına çözüm yolları aranması gerektiÄini ifade etti.
Â

Damla Aydın
18 Aralık 2016 Pazar 01:37

Son Güncelleme: 18.12.2016 01:43