Günümüzde ekranlar boyut olarak gittikçe büyürken bununla birlikte en boy oranı artan ekranlar diÄerlerine göre daha fazla oranda kullanılmaya baÅlanmıÅtır. Ekran üreticilerinin çoÄu, 4:3 en boy oranına sahip ekranların yerine daha geniÅ formattaki ekranları üretmeye yönelmiÅlerdir. En boy oranı ekranın geniÅliÄinin boyuna olan oranıdır. Ekranın çözünürlüÄüne göre geniÅ ekranlar 10:6, 16:9, 16:9.5 ya da 16:10 gibi en boy oranlarına sahip olabilirler.
16:9 en boy oranı geniÅ ekranlardaki filmler için standart iken, 16:10 en boy oranı 17â³ LCD ekranlar için standarttır. Dizüstü bilgisayarlar XGA, WXGA, WSXGA gibi kısaltmalarla ifade edilen farklı çözünürlükleri desteklerler. Bazı kısaltmaların önünde yer alan W (Wide) harfi geniÅ ekran anlamına gelir. AÅaÄıdaki tabloda dizüstü bilgisayarlarda desteklenen çözünürlükler bulunmaktadır.
Ekran Ãözünürlükleri
Mod Ãözünürlük Açıklama
XGA 1024Ã768 eXtended Graphics Array
SXGA 1280Ã1024 Super eXtended Graphics Array
SXGA+ 1400Ã1050 Super eXtended Graphics Array Plusrray
WSXGA+ 1680Ã1050 Widescreen SXGA Plus
UXGA 1600Ã1200 Ultra eXtended Graphics Array
WUXGA 1920Ã1200 Widescreen UXGA
Dizüstü bilgisayar ekranları mat (matte) ve parlak (high gloss) olmak üzere iki çeÅit yüzeye sahip olabilirler. Mat yüzeyler renk zenginliÄine sahip olmalarına karÅın yansımaya sebebiyet vermektedirler. Buna raÄmen yıllarca endüstri standardı olarak benimsenmiÅlerdir. Günümüzdeki ekranlar daha geniÅ görüŠaçısına ve düÅük tepki süresine sahiptirler. Mat yüzeye sahip ekranların en önemli eksikliÄi parlak ıÅıktan etkilenmeleridir. Dolayısıyla günıÅıÄının olduÄu bir yerde mat yüzeyli dizüstü bilgisayarların kullanılması neredeyse imkânsız hale gelmektedir.
Ãreticiler, parlak ekranlı dizüstü bilgisayarları 2006 yılında piyasaya sürmeye baÅladılar. Åimdilerde birçok bilgisayar merkezinin raflarında parlak ekranlı dizüstü bilgisayarlara rastlayabilirsiniz. Parlak ekranlar mat ekranlara göre daha keskin kontrast, zengin renk ve geniÅ görüŠaçısı saÄlamaktadırlar. Parlak yüzey kaplamaları için her bir üretici firma farklı bir teknoloji ismi kullanmaktadır. Dell, Acer ve HP gibi üreticilerin teknolojileri için sırasıyla TrueLife, CrystalBrite ve BrightView gibi ifadeler piyasada yer almaktadırlar. Parlak ekranların olumsuz yönü yakınında bulunan nesnelerden yansıma toplamalarıdır. Dolayısıyla gün ıÅıÄının olduÄu yerlerde çalıÅırken yansımaların artmasından sıkıntı duyabilirsiniz.
Tipik bir dizüstü bilgisayar tek baÅına, masaüstü bir bilgisayarın sunduÄu tüm fonksiyonları sunarak onların yerini almaya baÅlamıÅtır. Dizüsti bilgisayarlar günümüz modern bilgisayarlarının sahip olduÄu hızlı bir iÅlemciyi, fazlaca RAM ve sabit disk kapasitesini, CD-RW ve DVD sürücülerini ve yüksek kalitede ses sistemi ile birlikte çalıÅan bir Windows XP gibi özellikleri destekleyebilmektedir.
Dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarların yerini alırken, gittikçe performanslarının artması yada bataryalarının daha uzun çalıÅma süresi saÄlamaları onların aÄırlıklarını arttırmaz.
Dizüstü bilgisayarlarda önceleri giriÅ birimi olarak mouse gibi baÄlanan trackball (iztopu) adı verilen ve kasanın kenarına konomlandırılmıŠbir aygıt kullanılırdı. Bu aygıt diÄer bazı modellerde klavyenin öntarafında ve kasanın kenarında kullanıcıya yakın bir yerde ya da ekranın kenarına en yakın olan yerde bulunmaktaydı.
Sonradan Trackball teknolojisinin yerine IBM?in klavye ortasına yerleÅtirilmiÅ silgi ucu büyüklüÄündeki TrackPoint (imleç denetim aygıtı) aygıtı, dizüstü bilgisayar piyasasında geniÅ yankı uyandırdı. TrackPoint, parmaÄınızı âhomeâ yazma pozisyonundan kaldırmadan diÄer parmaÄınızla imleci istediÄiniz yöne hareket ettirmeniz saÄlar. İÅaret parmaÄınızı kullanarak joystiÄi itebilir, boÅluk tuÅunun altındaki saÄ ve sol tıklama butonlarını tıklayabilirsiniz. Bu çeÅit iÅaret cihazı diÄer üreticiler tarafından lisanslanarak günümüzdeki dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya devam edilmiÅtir.
Günümüzdeki dizüstü bilgisayarların çoÄunda iÅaret cihazı olarak klavyenin önünde dokunmaya duyarlı olan Touchpad kullanılmaktadır. Touchpad üzerinde parmaÄınızı gezdirdiÄinizde imlecinde parmaÄınızın doÄrultusunda hareket ettiÄini, yüzeye hafifçe bir veya iki defa vurduÄunuzda sırasıyla tek ve çift tıklama iÅlemlerini gerçekleÅtirdiÄinizi göreceksiniz. Ayrıca tıklama için Touchpad?in altındaki tıklama butonlarını da kullanabilirsiniz. Bir çok kiÅi birkaç dakikalık pratikten sonra toucpad kullanımına aÅina olabilir. Ãnceki iÅaret cihazlarına göre Touchpadâin avantajı hareket eden parçanın bulunmamasıdır. Bu, aÅınmayı en aza indirerek dizüzüstü bilgisayarın kullanım ömrünü arttırmaktadır. Bazı dizüstü bilgisayarlarda hem touchpad hemde trackpoint bulunmakta olup seçim kullanıcıya bırakılmaktadır.
Bazı dizüstü bilgisayarlar, tam olarak masaüstünün yerine tutmasa da onun bazı özelliklerini masanızın dıÅında kullanabilmenizi saÄlarlar. Günümüzde ortalama özellikler olarak 13.3â³ LCD ekran, 1GB RAM, 2GHz iÅlemci, 120 GB hard disk ve beÅ saat çalıÅma süresi saÄlayan bataryaya sahip bilgisayarlar kullanılmaktadır. Bunların yanında küçük boyuttaki hoparlörlerden müzik dinleyebilirsiniz. Half life gibi oyunları oynayamasanız da küçük boyutta oyun desteÄi de bulabilirsiniz.
Bu bilgisayarlar ofis içerisinde hareketli olmanızı saÄlarlar. ÃrneÄin rol yazarken durmak istemezsiniz. Yada ofisinizden ayrılıp kahve içmek için sevdiÄiniz bir kafeye gitmek isteyebilirsiniz. Kahvenizi içerken aynı zamanda iÅinizi de yapmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda 15â³ veya 17â³ büyüklüÄündeki dev gibi dizüstü bilgisayarların yerine, iyi derecede kelime iÅleme kapasitesi ve kablosuz baÄlantı ile internette gezinebilme yeteneÄi olan daha basit taÅınabilir bilgisayarlar bizim için yeterli olacaktır. 12â³ veya 13.3â³ ekran boyutuna sahip hızlı iÅlemcisi ve yeteri kadar RAM?i olan bir bilgisayar iÅinizi görecektir.

sumitc
14 Mayıs 2018 Pazartesi 10:25

Son Güncelleme: 14.05.2018 10:32