RTÜK cezaları sonrası Basın Konseyi'nden açıklama

RTÜK cezaları sonrası Basın Konseyi'nden açıklama

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından HALK TV, TELE 1, KRT ve FLASH TV'ye kesilen cezalar bir çok tepkiyide beraberinde getirdi. Basın Konseyi, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşmayı canlı yayınlayan 4 kanala en üst seviyeden ceza kesilmesine karşı açıklamalarda bulundu

Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, " Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) televizyon kanallarına kestiği cezalarla, yine halkın haber alma hakkına, düşüncenin yayılmasına, demokrasinin önüne çekilen set olmayı amaçlamıştır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu'nun açıklamalarının HALK TV, TELE 1, KRT ve FLASH TV tarafından yayınlanmasının ‘suç’ olduğu gerekçesiyle idari para cezası uygulanması, bilgi kanallarının korkutulması, ifade ve haber alma özgürlüğüne açık müdahaledir. Bir siyasi parti liderinin eleştirel düşüncesini yaptığı yayınla açıklamasını suç sayan RTÜK'ün iktidar kontenjanından atanan Üst Kurul üyelerinin, ülke siyasetine yön verme çabaları, tam anlamıyla yasaklamadır." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının yayınlanmasının üzerinden saatler geçmeden işlem başlatılması; Üst Kurul’un ceza kesmek için alelacele toplanması bir ilktir. Yine ilk kez bu yolla bir siyasi partinin genel başkanına, bir daha böyle bir açıklama yapılmaması için RTÜK’ün gözdağı vermesine tanık olunmuştur.

İddiaların odağındaki TÜRGEV ve ENSAR adlı iki vakfın şikâyetinin böylesine bir hızla, incelenme bile yapılmadan televizyon kanallarına yağdırılan cezalarla sonuçlandırılması, apaçık Türkiye demokrasisinin, anayasal hakların, yasaların, halkın haber alma hakkının yok sayılmasıdır.

Bilinmelidir ki, eğer suç varsa, ortaya çıkarılmalı, bilgi kanalları açık olmalıdır ve halkın bilgilendirilmesi asıldır.

RTÜK’ün yine aynı toplantıda, sunucusunun yayın refleksiyle yaptığı masum bir hareket gerekçe göstererek FOX TV’ye ağır ceza vermesi de kabul edilemez.

Demokrasilerde anayasal hakların güvencede olmaması, özgür düşüncenin yok sayılması, kimsenin haddi olmamalıdır. Aksi halde sandıklardan şaibeli sonuç çıkar ki, bu ayıp ile hiçbir ülke demokratik iklimde yaşatılmaz.

Bu tür yasaklama balyozları, bir süreliğine kuvvet gibi görülse de özgür düşünce ve bağımsız medya gücü ile yol alınması esastır.

Ekran karartma, para cezaları, haberin yayılmasına engellemelerle demokrasinin ilerleyemeyeceği, açıktır."

NE OLDU?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ailesinin TÜRGEV ve Ensar vakıfları üzerinden ABD'deki paravan bir vakfa 1 milyon lira aktardığı ve kaçacağı iddiasında bulunduğu açıklamasını yayınlayan Tele1, KRT, Flash ve Halk TV’ye para cezası verdi.