Didimli balıkçılar Taşburun balıkçı barınağı’ndan atılıyor

Didimli balıkçılar Taşburun balıkçı barınağı’ndan atılıyor

Aydın Didim’de faaliyet gösteren Akköy Su Ürünleri Kooperatifi, Taşburun Balıkçı Barınağı’ndan atılıyor. Bölgenin yerel balıkçılarının faaliyet gösterdiği Akköy Su Ürünleri Kooperatifi barınaklarının ellerinden alınmaması için çağrıda bulundu.

Kuruldukları il ve ilçelerde yarattıkları çevre sorunları nedeniyle halkın ve yerel yönetimlerin sert tepkisi le karşılaşan balık üretim çiftlikleri, 2011 yılından itibaren Didim’de yaygın faaliyet göstermeye başladı. Balık çiftliklerinin sahibi olan Su Ürünleri Yetiştiricileri, gözlerini yerel balıkçıların faaliyet gösterdiği Taşburun Balıkçı Barınağı’na dikti ve tüm işletme haklarını ihale yoluyla almaya talip oldu.

İHALE ŞARTNAMESİNDE YEREL BALIKÇIYA ALAN TANIMIYORLAR

İhale şartnamesinde, yerel balıkçıya limanda hiçbir kullanım alanı tanımlanmadığını belirten Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Cevizci, “Taşburun Balıkçı Barınağı’nda kuşaklar boyu balıkçılık yaparak yaşamını sürdüren Didimli balıkçılar olarak uzun süredir varlık-yokluk mücadelesi yürütüyoruz. Kendi limanımızdan atılmak üzereyiz. Kiralama ihalesinin tüm şartları ve katılım koşulları; 1973 yılında kurulan ve Taşburun’un yerel balıkçıları temsil eden Akköy Su Ürünleri Kooperatifi’ni devre dışı bırakılmasını hedefliyor. İhale şartnamesinde, yerel balıkçıya limanda hiçbir kullanım alanı tanımlanmıyor” ifadelerini kullandı.

“DİDİM’İN VE BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ULUSLARARASI LİMANI ÖZELLEŞTİRİLİYOR”

Milyon dolarlık büyük şirketlerle ihale sürecinde, mücadele etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Cevizci, “Talebimiz; haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen ihale sürecinin durdurularak, devletimizin tüm kurumlarıyla emekçi yerel balıkçı halkının yanında yer almasıdır. Bizi bugün kendi Barınağımızdan, kendi limanımızdan atmak istiyorlar. Bu sorun ilk bakışta Taşburun’da balıkçılık yapan bizlerin sorunu olarak görünüyor olabilir. Ama aslında bu yaşananlar; Didim’in ve bölgenin en önemli uluslararası limanının özelleştirilmesi sorunudur. Talebimiz; haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen ihale sürecinin durdurularak, devletimizin tüm kurumlarıyla emekçi yerel balıkçı halkının yanında yer almasıdır. Bizi bugün kendi Barınağımızdan, kendi limanımızdan atmak istiyorlar. Bu sorun ilk bakışta Taşburun’da balıkçılık yapan bizlerin sorunu olarak görünüyor olabilir. Ama aslında bu yaşananlar; Didim’in ve bölgenin en önemli uluslararası limanının özelleştirilmesi sorunudur” dedi.

S. Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Cevizci’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

Taşburun Balıkçı Barınağı’nda kuşaklar boyu balıkçılık yaparak yaşamını sürdüren Didimli balıkçılar olarak uzun süredir varlık-yokluk mücadelesi yürütüyoruz.

Kuruldukları diğer il ve ilçelerde yarattıkları çevre sorunları nedeniyle halkın ve yerel yönetimlerin sert tepkileri ile karşılaşan balık üretim çiftlikleri, 2011 yılından itibaren Didim’e taşınmaya başladı. Taşburun Balıkçı Barınağı açıklarında faaliyet gösteren üreticiler lojistik liman olarak Taşburun Balıkçı Barınağı’nı biz yerel balıkçılar ile birlikte kullanmaya başladılar.

Yıl 2022… Biz bugün, Didimli balıkçılar olarak kendi limanımızdan atılmak üzereyiz.

Gücümüz yettiğince, tüm itirazlarımızı yapmamıza, ilgili kurumlarla yürütülen tüm görüşmelere ve siyasi girişimlerimize rağmen; Taşburun Balıkçı Barınağımızın tüm kullanım hakları, kiralama yoluyla balık üretim çiftliklerinin sahibi olan büyük şirketlere veriliyor.

Kiralama ihalesinin tüm şartları ve katılım koşulları; 1973 yılında kurulan ve Taşburun’un yerel balıkçıları temsil eden Akköy Su Ürünleri Kooperatifi’ni devre dışı bırakılmasını hedefliyor. İhale şartnamesinde, yerel balıkçıya limanda hiçbir kullanım alanı tanımlanmıyor.

Bizlerin bu şartlar altında, milyon dolarlık büyük şirketlerle ihale sürecinde, mücadele etmemiz ise mümkün değil.

Adalete ve yasalardan gelen haklarımıza sığınmak dışında bir yolumuz kalmadı. Gerekli hukuki süreci başlatarak ilk davamızı açtık. Aynı zamanda ihale sürecine ilişkin itirazlarımızı da Aydın Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak ilettik.

Talebimiz; haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen ihale sürecinin durdurularak, devletimizin tüm kurumlarıyla emekçi yerel balıkçı halkının yanında yer almasıdır.

Bizi bugün kendi Barınağımızdan, kendi limanımızdan atmak istiyorlar. Bu sorun ilk bakışta Taşburun’da balıkçılık yapan bizlerin sorunu olarak görünüyor olabilir. Ama aslında bu yaşananlar;

Didim’in ve bölgenin en önemli uluslararası limanının özelleştirilmesi sorunudur.

Didim’in çevre sorunudur…

Didim’in turizm sorunudur…

Didim’in geleceği tehlike altındadır.

Didim’in geleceği ise hepimizin sorumluluğudur.

Akköy Su Ürünleri Kooperatifi olarak barınağımıza ve ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Tüm Didimlileri ve Didim’i sevenleri de bu yolda bizimle birlikte yürümeye davet ediyoruz.