Leylekleri kurtarmak için çalmadık kapı bırakmadılar

Leylekleri kurtarmak için çalmadık kapı bırakmadılar

Sivas’ın Şarkışla İlçesinin Kaymak Köyünde acı bir dram yaşanıyor. Leylekler her an elektrik akımına kapılma riski ve tehlikesi altında.

Sivas’ın Şarkışla İlçesinin Kaymak Köyünde acı bir dram yaşanıyor. Elektrik direğine yuva yapan leylek, her gün ve her an elektrik akımına kapılma tehlikesiyle karşı karşıya. Yuvada bulunan iki yavrusuna yiyecek taşıyan leylekler elektrik tellerinin arasında zor anlar yaşıyor. Leylek yuvasının bulunduğu elektrik direğinde ve çevresinde köye elektrik dağıtan onlarca elektrik teli mevcut. Leylekler her an elektrik akımına kapılma riski ve tehlikesi altında.

Aynı leylek çifti geçtiğimiz yıl Kaymak Köyünde ağaç elektrik direğine yuva yapmış, iki yavru leylek uçma zamanı geldiği sırada elektrik akımına kapılarak ölmüş. Kaymak Köyü Meydanında ağaç elektrik direğinin devrilmesinin ardından demir direk yapılmış. Kaymak Köyü ile özdeşleşen leylek çifti bu sefer demir elektrik direğine yuva yapmış.

Kaymak Köyü sakinleri leylekleri kurtarmak için çalmadık kapı bırakmadı.

LEYLEKLERİN ÖLÜM RİSKİ ŞARKIŞLA KAYMAKAMINA ANLATILMIŞ.!

Kaymak Köyü sakinleri leyleklerin olası elektrik akımına kapılmalarını önlemek için sorunu Şarkışla Kaymakamı Gökhan Dolaş’a anlattı.

Köy sakinlerinden Rıza Aydın Şarkışla Kaymakamı Gökhan Dolaş ile Elektrik Dağıtım Şirketine giderek konuyu anlattı. Rıza Aydın Divriği Gazetesine şunları söyledi. “Bu leylekler atalarının devamı olarak baharla birlikte yıllardır Kaymak Köyüne gelir. Bazı zamanlar 2 bazı zamanlar ise tek yavruyu yuvadan uçurur, sonbaharda sıcak memleketlere göç ederler. Köye elektrik geldikten sonra leylekler elektrik direğine yuva yapmaya başladı. Bunun üzerine kamu yetkililerine, “leylek yuvasının olduğu bu direk olduğu gibi kalsın, hemen öteye başka bir direk dikelim, elektrik tellerini o direğe alalım, leyleklerin hayati tehlikesi ortadan kalksın” dedik. Dinletemedik, yaptıramadık. Doğal hayatın, tabiatın yaşamımızın bir parçası olduğunu, hatta doğal hayat, tabiat bozulursa insanların yaşam düzeni de bozulur dedik yine dinletemedik. Geçtiğimiz sene yine burada iki leylek yavrusu tam yuvadan uçma zamanı gelmişti, elektrik akımına kapılarak öldüler.

leylek.jpg

Şu sıralar Kaymak Köyü’nde aynı tehlike var. Leylek çifti bu sezon dünyaya iki yavru kazandırdı. Yavrular hızla büyüyor ama büyüdükçe ölüm riskleri de artıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Rıza Aydın buna bağlı olarak geçtiğimiz günlerde Kaymak Köyüne yakın bir köyde “Kene Isırması” yaşandığını anlatarak, “Avcılar doğada keklik ve bıldırcın bırakmadılar. Bu iki tür kene ve zararlı böcek toplayıcılarıdır. Siz bir türü yok ederseniz, başka bir tür meydana çıkar sizi yok eder, doğal hayatın dengesi bozulur” dedi.

DEVLET FAZLADAN BİR ELEKTRİK DİREĞİ DİKMEKLE YIKILMAZ.!

Sivas’ın Şarkışla İlçesine bağlı Kaymak Köyünde yaşanan doğal felaket esas itibarıyla Türkiye’nin başka bölgelerinde başka türleri üzerinde tekrarlanıyor. Özellikle zehirli tarım ilaçlarından kaynaklı olarak arı ve küçük kanatlılar hızla yok oluyorlar.

Kaymak Köyünde yaşayan leyleklerin yaşam güvencesi aynı zamanda insanların da yaşam güvencesi olacağı bilinci bütün kamu görevlilerine hatırlatılmalıdır. Leylekler giderse, onun yerine yılanlar, akrepler, türer. Devlet fazladan bir elektrik direği daha dikmekle yıkılmaz. Milyarlarca lirayı israf eden devlet ve kamu yetkilileri Kaymak Köyünde bir çift leyleğin hayatını kurtaramıyor. Gelişmiş ülkelerde türlerin korunması için devasa bütçeler ayrılıyor. Son leylek öldüğünde mi bunu anlamış olacağız.

Haber: Divriği Gazetesi