Nesli tükenmek üzere olan balıklar

Nesli tükenmek üzere olan balıklar

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'ne göre , biyolojik türlerin küresel koruma statüsünün dünyanın en kapsamlı envanteri, dünyadaki köpekbalıklarının ve ışınlarının en az %37'si, resif mercanlarının %33'ü, 26 Memelilerin (deniz dahil) yüzdesi ve sürüngenlerin yüzde 21'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. İşte o türlerden bazıları

Canlıların neslinin tükenmesi ne yazık ki alışılmış bir durum. Balıklar da bu canlı türlerinden yalnızca biri. Her geçen yıl nesli tükenmekte olan balıkları sizler için araştırdık.

Afrika Akciğerli Balık (Protopterus Annectens) – Batı Afrika

Kuraklığa ve sele karşı dayanıklıdır. Ancak yine de su ve toprak kirliliğinden olumsuz etkileniyor.

Pungu (Pungu Maclareni) – Kamerun

Kamerun’daki Barombi Mbo Gölü’nde yaşamaktadır. Sığ bölgelerde ve diplerde yaşar. Gölden tarımsal ve kentsel kullanım nedeniyle su çekilmesi sayısını azaltıyor. Akvaryum ticaretinde de kullanılıyor.

Altın Desenli Balık (Sinocyclocheilus Grahami) – Yunnan Çin

Kunming Alabalığı ile aynı bölgede yaşar. Birkaç küçük göl dışında sayısı tespit edilememiştir. Dolayısıyla koruma altına alınması mümkün değildir.

Kırmızı Çizgili Torpido Balığı (Puntius Denisonii) – Hindistan

Hindistan’ın Batı Gahts bölgesindeki dört nehirde yaşamaktadır. Sayısı ağaçsızlandırma, tarım, hidroelektrik barajı, madencilik ve şehirleşme sebebiyle azalmaktadır. Akvaryum ticareti de yapılmaktadır.

Kunming Alabalığı (Schizothorax Grahami) – Yunnan Çin

Çin’deki Diançi Gölü’nde ve Yunnan’daki kaplıca göllerinde bulunur. Üremesi su kirliliği, avlanma ve yapılaşma yüzünden azalmıştır.

Betta Pinguis – Endonezya

Endonezya’daki Kapuas Nehri Havzası’nda yaşamaktadır. Sayısı civa kirlenmesi, avlanma ve akvaryum ticareti nedeniyle azalmaktadır.

Mavi Popondetta (Pseudomugil Connieae) – Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine’deki Popondetta’da bulunan üç nehirde yaşamaktadır. Şehirleşme, kirlenme ve akvaryum ticareti yaşam alanını daraltmıştır.

Büyük Pangasius (Pangasius Sanitwongsei) – Kamboçya, Tayland

Yağmur ormanları tarafından çevrili büyük nehirlerin diplerinde yaşamaktadır. Sayısı kirlenme, avlanma ve ticaret nedeniyle azalmaktadır.